Om reklame og sånt.

Om reklame og sånt – en blogg fra kreatørteamet Iver & Mats.

I dette innlegget skal vi prate litt reaksjons-PR. Eller sanntidsmarkedsføring. Eller live branding. Kall det hva du vil. Formålet er enkelt; hvis noe interessant skjer som kan relateres til ditt brand eller produkt så kan du kuppe mye PR og fortjente flater ved å agere. Poenget er å integrere sak og produkt og dermed ri på snakkisbølgen som foregår akkurat da.

Ingen situasjon – ingen mulighet

Man trenger alltid en inngang. En åpning. En hendelse, situasjon eller greie.

Du trenger eksempler? Ingen problem – la oss hente frem en av de største, rent publikumsmessig. Så du på Superbowl i 2014? Det gjorde veldig, veldig mange mennesker. Midt i tredje omgang skjedde det plutselig noe uventet; lyset på stadion gikk. Belysningen som tidligere på kvelden kunne blitt sett fra Mars, Jupiter og månen, lett – var forsvunnet. Etter ca. 34 minutter kom det på igjen. I mellomtiden hadde Orio vunnet hele markedsføringskrigen man forbinder med Superbowl. «You can still dunk in the dark» tok av på Twitter og skapte massiv oppmerksomhet rundt den lille kjeksen. For når kampen stopper så går øynene rett ned i skjermen du holder i hånda. Det forstod gutta på bakrommet i Orio og senket derfor giganter som Bud Light.
Oreo-Dunk-in-the-DarkGod timing og innsikt var kostnaden. Billigere og bedre får du det ikke. Det skal nevnes at mange selskaper prøvde seg den kvelden, som du kan se eksempler på her og her.

Superbowl 2014 er så… 2014. La oss snakke om noe nyere. En situasjon hvor konteksten er veldig annerledes, men som også er et strålende eksempel på hvordan et sensitivt tema kan løftes frem med et aktuelt hendelse som bakteppe. For ikke lenge siden (26. februar) ble en ganske enkel kjole gjort om til en snakkis. Hele verden kranglet om fargen på nevnte kjole var svart og blå eller hvit og gull. (Spoiler-alert:) Diskusjonen var egentlig fånyttes, i den forstand at vi oppfatter farger forskjellig, og derfor kan vi umulig enes om svaret. Men noen så verdi i den nesten banale symbolikken i uttrykket «black and blue». Dermed ble denne fine greia båret frem av Frelsesarmeen 10 dager senere. Enkelt, viktig og med en haug gratis PR på toppen.
Screen-shot-2015-03-06-at-9.26.59-PM-1024x412

Oscar 2014; selv om dette var mer planlagt enn spontant så glemmer vi vel ikke verdens mest retweeta bilde:BhxWutnCEAAtEQ6
Sanntid eller ei, den viser at store events kan utløse store skred av engasjement hos fans og publikum. Samsung satte nok pris på tweetens antatte verdi: Èn milliard. Dollar.

Det viste seg at Orio hadde et 15-manns team stående klar i beredskap under Superbowl, i tilfelle noe spesielt skjedde. Så gutta på bakrommet var hakket vassere og mer forberedt enn man kanskje antok først. Men dette viser at publikum vil og bør engasjeres på nye måter. Det er bedriftenes ansvar å forsøke nye kanaler i et landskap hvor folk er flink på å gli forbi, rundt og utenom alt som heter reklame. Orio var tidlig ute med en fremoverlent holdning til både markedsføring og sosiale medier. Men de er ikke de eneste, og de vil ikke bli de siste.

Men husk; når brands leker i sosiale medier kan ting gå galt. Fryktelig, fryktelig galt.

Derfor er det lurt å overlate slike stunt til profesjonelle.

Skriv en kommentar

Laster