Lav kost – stor gevinst

I en bransje med stadig mer fokus på ROI (og ikke minst; innbilt ROI) så er det viktig å finne ut av hvilke kampanjer eller ideer som gir mye putt i kinaen. Det er alltid preferabelt for den gjengse kunde å få bang-for-buck når de investerer i reklame og markedskommunikasjon. Det sier seg selv. Men kan vi se noen fellestrekk blant de som får mye igjen for lite?

Black boy wants water er en nydelig og symbolsk vakker kampanje. Et lite grep om noe hverdagslig som gjør hele susen. Nå er som kjent ikke TV-reklame spesielt billig, og i tillegg er denne kampanjen indirekte reklame på TV (det foregår blant annet i nyhetstudioer og talkshows). Dette er sjeldent lett å verken få tilgang eller lov til. Men er du en veldedig organisasjon så blir sånne ting mye enklere. Det er vanskelig å si nei til en fattig gutt som vil ha vann, som kampanjen i og for seg beviste. Finner man riktig vinkel er dette veldig effektivt og tankevekkende.

Det er også mulig å gjøre billige grep via sosiale medier. Som her i Norge, når de to største treningssenterene slo seg sammen (SATS & Elixia). Det stemmer at de gjorde mye annet markedsmateriell, men de ble også sammen på facebook (som vi med puls gjør tidvis). Dette er en veldig billig måte å få et drøss likes og spredning av resten av kampanjen. De var ikke først i verden, men lokale eksempler er alltid hyggelig.

Så har du «skryte av hvor lav kostnad vi hadde på denne kampanjen» -kategorien. Newcastle har begynt å gjøre for vane at de snakker veldig høyt om hvor sjukt mye spenn de skal brenne på Superbowl-reklame, for så å bare forkaste hele idèen. Dette er egentlig i kategorien «innbilt lav-kostnad» da det koster en helvetes mye dollars å si at de skal gjøre mye for så ikke liksom ikke gjøre det. Men det virker som folk liker vrien, som tross alt er viktigst.

ifwemadeit.com »

Sportseventer lokker ofte frem sterke aktører. VM i fotball er den virkelig store tungvekteren hva gjelder slike eventer. I 2014 lagde Nike «Risk Everything» og fikk stor respons over hele verden. Det samme gjorde Samsung med «Galaxy 11: The Training». Men størst av alle delte kampanjer (videoer) i fjor var lille Wren med «First Kiss». Mange husker sikkert videoen hvor 10 fremmede par kysser for første gang. Snakker om kleint, fint, spennende, tøft og mykt på èn gang. Det ble stjernetreff for det vesle motemerket, som med sine 156 millioner visninger (True Reach) slo beina under Nike, Samsung og alle andre. Man kan jo selv se for seg hvor lite det kostet å bruke 10 fremmede par versus Rooney og Messi paret med tung CGI.

Sosiale medier er ikke bare bransjemoro eller buzzwords. Det er vår nye hverdag. En utrolig spennende hverdag hvis man er interessert i markedsføring og kommunikasjon. Viralisert innhold forsterker og videreformidler kampanjer, og kan gi lite eksponerte demografier tilgang til innhold og budskap. I tillegg tydeliggjøres kommunikasjonen i planlagte og etablerte mottaksgrupper. Å utnytte de sosiale mekanismene i disse kanalene har stort potensiale. Spredning her er billig og effektivt, som naturligvis er ettersøkt av både bransje og kunder.

Felles for de fleste kampanjer som spres uhemmet og som folk er glad for å se og deler er at de er emosjonelt ladet. Fra enkle menneskerettigheter (som vann) til å kysse noen for første gang – metodikken er klar; du blir rørt, og så vil du røre andre ved å dele videre. Å kombinere brands med følelsesmessige inntrykk utpeker seg som en sterk og virkningsfull metode vi vil fortsette å se mye av i fremtiden.

Skriv en kommentar

Laster